Ett år med pandemi er passert

Når dette skrives har vi akkurat passert ett år med pandemi. Et ord som de færreste av oss hadde et forhold til om vi går tilbake til starten av 2020. Nå er smitteverntiltak, pandemi, kohort, karantene, mutasjoner osv. en del av dagligtalen. Og bedrifter har både munnbind og flasker med desinfeksjonssprit – med logo – som en del av de «småting» det er naturlig å gi bort i kundemøter. Og ikke minst har de fleste fått oppdatert kunnskap om utvikling og testing av vaksiner. Vi har lagt et underlig år bak oss, og det er dessverre ikke nok med ett år. Det kommer til å gå med en del flere måneder av 2021 også før det hele er under kontroll.

Sykemeldt hjemme

Selv er jeg hjemme og sykemeldt for tiden. Antakeligvis tilbake delvis i jobb over påske, og forhåpentligvis i stand til å jobbe fulltid en gang i april/mai igjen. Det er heldigvis ikke Covid-19, eller sykdom. Jeg har fått såkalt helprotese til erstatning for venstre kne. I korthet går det ut på at nederste del av lårbeinet og øverste del av leggbeinet sages av, og erstattes med metall som bankes og sementeres fast. I tillegg lages det en form for menisk av et plaststoff, som legges mellom metalldelene. Omfattende operasjon med mye finsnekring involvert. Heldigvis er mye av smertene nå borte, og det er fullt fokus på fysioterapi, opptrening og å få tilbake styrke og bøy i det nye kneet. Jeg ligger visstnok foran tidsplanen for rehabilitering, og har ikke opplevd noen komplikasjoner. Så det er bare å ta tiden til hjelp. Og det hele blir enklere både når jeg kan kjøre bil igjen og det er bart på gater og fortau.

Økonomien er fortsatt sykemeldt

Deler av økonomien er imidlertid fortsatt fullt sykemeldt. Med nye nedstenginger og enda lenge tid til flokkimmunitet vil det være behov for mer og forlenget støtte til en del bransjer. For et knapt år siden var det voldsomt fokus på hvor dyr støtteordningene ville bli for staten, nå vet vi at det heldigvis kostet langt mindre enn først antatt. Vi vet også at bedriftene og ansatte rammes svært ulikt, og at det dessverre synes å være enklere å få støtte og sympati for de virkelig store aktørene. Heldigvis ser det ut som om mengden av svindel relatert til støtten er lav, og at de som likevel oppdages tas hardt. Sånn må det være, å svindle fellesskapet skal man ikke ta lett på.

Rammer ulikt

Vi vet nå også at pandemien har rammet veldig ulikt. For noen har den til og med vært veldig gunstig. Matvarer, Vinmonopolet, en del nettbutikker, båtsalget, en del IT-bedrifter og byggvarer hadde tidenes beste sesong i fjor. Et resultat av at nordmenn – som i sum har mye kjøpekraft – må holde seg innenlands. Samt at mange virksomheter gjennomgikk/gjennomgår en «lyn-digitalisering».

Dessverre er det også slikt at noen bransjer er rammet veldig hardt, som reiseliv, lufttransport, restauranter, kulturlivet, skobransjen, klesbransjen mv. Her er det viktig at ordningene opprettholdes, og noen kan også gjøres mer treffsikre. Vi må få med oss flest mulig bedrifter og arbeidstakere tilbake i den friskmeldte økonomien.

Vi tror på en skikkelig opptur

Når det hele roer seg ned er det grunn til å tro at mange av de bedrifter og personer som har slitt ekstra hardt i kanskje 1,5 år vil få en skikkelig opptur. For alle som jobber i disse bedriftene, for de som har det som livsverk – og for oss som bare er kunder – er det viktig at bedriftene også overlever en lang «sluttspurt» mot et mer normalisert samfunn. Tenk å kunne gå på konsert igjen, eller teater, eller bare en tur ut med gjengen. Og hva det betyr for de som lager og selger mat og drikke, for servitører og kokker, for sikkerhetsvakter, for lydfolk, for drosjer og turbusser osv. osv. Og for en del av de som selger sko og klær. Eller kanskje er det noen studenter som endelig kan komme hjem, en besteforelder vi endelig kan besøke eller en familiesammenkomst med folk fra hele landet som kan gjennomføres.

Strenge tiltak mer viktig enn noen gang

Vi vet nå av erfaring at importsmitte er en vesentlig faktor for nye «bølger» og for at nye mutasjoner sprer seg. Jeg må si jeg for lenge siden hadde forventet strengere tiltak på flyplasser, ved grensen og ved gjennomføring av testing og karantene. Vi har nok ressurser i Norge til å bruke tomme flyplasshotell til tvungen karantene, og til å lage egne kompensasjonsordninger for de som er avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Samt til å gjennomføre obligatorisk testing av alle som kommer fra utlandet. Men vi må ville det.

Det vil ordne seg etter hvert

Avslutningsvis så vet vi innerst inne at dette har en slutt, og at den er helt avhengig av vaksiner og av at vi unngår farlige mutasjoner. Derfor må det nå dels være full fokus på å holde smitten nede, å unngå importsmitte, få flest mulig vaksinert fortest mulig og sørge for gode kompensasjonsordninger for de som trenger det. Det burde være mulig om man nå setter alle kluter til for en skikkelig langspurt inn i sommeren. Vi får tro at det er tilbake til normalen en gang i 3. kvartal – og helst så tidlig som mulig.