Det er lenge siden jeg satte noe på trykk rundt økonomi eller teknologi. På oppfordring kommer jeg med en ny serie av kronikker rundt økonomi og teknologi. Publiseringsraten vil variere med mengden av annet arbeid i kalenderen - det er mye mer å skrive om enn tilgjengelig tid til å skrive.

Verdens første 1 trillion USD (amerikanske dollar) selskap ?

I starten av august kom nyheten om at Apple Inc. (APPL) har passert 1 trillion (tusen miliarder) amerikanske dollar i verdi – omtrent som hele «oljefondet»»! Om noen ikke vet hva Apple er, så er det en amerikansk IT-leverandør. I dag primært kjent for produkter som iPhone (smarttelefon), Ipad (nettbrett), mac (en slags PC) osv. Tenk det om et selskap som ble grunnlagt i 1976 og som var få måneder fra konkurs så sent som midt på 1990 tallet. Men er det relevant for den gjengse nordmann? Det er det, og primært fordi teknologi har vært og vil bli en av de største driverne i vårt samfunn. Og nå er det «tech» som er driveren, en forkortelse for ulike nyere teknologier innenfor spesielt IT.

Hvor mye er det i «norske forhold» ?

Akkurat når dette skrives gjør en kombinasjon av aksjekurs og dollarkurs at Equinor (tidligere Statoil) verdsettes til ca 90 milliarder USD. Det bør gi en viss pekepinn på hvilke enorme verdier det er i «tech» selskapene. Man kan f.ex. selge den norske stat sin 67% eierandel i equinor, og kjøpe 5-6 % av apple? Eller hva med å bytte ut hele «oljefondet» med å kjøpe apple ? Neppe lurt i det lange løp, en ansvarlig og langsiktig investor legger ikke alle egg i samme kurv – eller enda verre – bytter alle små egg mot et strutseegg. Men det viser hvor enorm «tech» industrien er blitt

Hvordan står det til i telefonbransjen forresten ?

Apple sin viktigste og største gren er smarttelefoner. Den største aktøren i mobiltelefonibransjen er derimot koreanske Samsung (80 millioner solgte telefoner i 2. kvartal 2018), dernest kinesiske Huawei med 54 millioner solgte telefoner (de passerte for første gang apple), og så apple først på 3. plass med 42 millioner solgte telefoner.

Men det er kanskje mer interessant at nr 4 og nr 5 også er kinesisk, med Xiaomi (32 mill) og Oppo (29 mill) – solgte telefoner i 2. kvartal 2018 alene… . Det forteller oss at Kina er på sterk fremgang også her, og at det store markedet fremover er i de ikke så dyre telefonene. Videre at vi for apple sin del virkelig får håpe at dyre smarttelefoner er populære i mange år fremover og/eller at apple kommer med et nytt, revolusjonerende og høyt priset produkt snart. (De har vært flinke til det)

FAAMG

Det brukes ulike betegnelser på de store teknologiselskaper og det er noe ulikt syn på hvem som skal være med og ikke. Uansett er det vanlig i dagens samfunn å sette «kjappe» beskrivelser på store komplekser som «Brexit», «PIIGS» - og nå FANG/FAMG/FAANG. Hovedaktørene er Facebook (FB), amazon (AMZN), apple (APPL), Netflix, Microsoft (MSFT) og Alphabet (GOOG- de eier Google)

Og mest interessant, de er alle «tech» selskaper. Amazon er verdt nesten 900 milliarder USD, Alphabet (som eier Google) er verdt rundt 850 milliarder USD og Microsoft er verdt litt over 800 milliarder USD. Netflix er «kun» verdt rundt 150 mrd USD, så det er naturlig å ta de ut, erstatte de med Microsoft og la FAANG bli til FAAMG. Samt at man kan spekulere på hva som skjer når børsene får seg en skikkelig nedtur – noe de gjør år om annen – når verdistigningen er så konsentrert i dag.

(Big) tech generelt

Den enorme verdiutviklingen de senere år, har primært vært innenfor «tech», og det er i det store og hele USA og dernest Kina som stjeler showet i denne «industrien» . I USA er det som nevnt «FAAMG» selskapene som dominerer, mens man i Kina har enorme selskap som Alibaba, Tencent og Ant. Av de 20 «tech» selskapene med høyest verdi globalt, er de 5 største amerikanske, mens alle 20 på listen enten er amerikanske eller kinesiske. Det forteller oss at Kina fortsetter sin himmelstormende vekst , men også at de fleste andre land ikke klarer å henge godt nok med på denne del av utviklingen. Verden er i meget stor forandring, det går fort og det gjør vondt for mange.

Hvor er fremtidens bedrifter, industrier og jobber ?

Det er en enorm og kompleks diskusjon som går, og ingen har svaret. Men som vanlig er det først og fremst teknologiutvikling som vil avgjøre det, dernest ulike avskygninger av politikk. Og siden det stadig finnes opp nye ting, eller primært nye måter å sette sammen teknologi på, blir det stadig nye næringer og stadig nye måter å gjøre ting på. Og mange gamle næringer eller måter å gjøre ting på krymper eller dør. Det får bli tema for en egen kronikk. Det samme gjelder «sosiale medier» og hvordan det endrer reklame, annonse, og medieindustrien. Eller hvordan folk lønnes, hvordan teknologibedrifter skattlegges og hvordan arbeidsmarkedet er i ferd med å endre seg. Og ikke minst fremveksten av «plattformselskaper» og «the winner takes it all» økonomi. Mange spennende tema, dette får bare være et hint om innhold i fremtidige kronikker.

Ukens kilder – ut over det som til enhver tid befinner seg mer eller mindre godt skjult i toppetasjen - er primært Bloomberg, Forbes, Wall Street Journal, New York Post, Kleiner Perkins og Wired. Et sted på man jo hente og låne kunnskap og fakta fra.